D, t of dt? Vergeet de regels en maak tóch nooit meer fouten!

Schrijf je dat woord nou met een d, een t of met dt? Wie weleens wat schrijft, ontkomt niet aan deze vraag. Vervelend wordt het wanneer je twijfelt, je het ‘even’ aan een collega vraagt en hij of zij het tot zijn of haar persoonlijke missie bombardeert om jou alle spellingsregels en uitzonderingen uit te leggen. Het lastige van mensen die al die regels goed in de vingers hebben, is namelijk dat ze er ook nogal graag over praten. En laten we eerlijk zijn, jij wilde gewoon even een antwoord en dan weer door met je werk.

“Ja, maar je hebt het gewoon nog nooit goed uitgelegd gekregen.”

“Ja, maar het is écht heel makkelijk.”

“Ja, maar als je nu gewoon even luistert, dan weet je daarna voor altijd hoe het zit.”

“Ja, maar je doet je best gewoon niet om het te begrijpen.”

Jij en ik weten wel beter. Je hebt het 100 keer uitgelegd gekregen, maar het blijft niet hangen. Je bent ook gewoon liever met je werk bezig dan met stomme taalregels…. Bovendien, hoe eenvoudig je het ook uitgelegd krijgt, er zijn altijd uitzonderingen, dingen die net weer even anders zitten, termen die in de strijd gegooid worden die gewoon moeilijk zijn. Stam? Voltooid deelwoord? Tegenwoordige tijd? Waar gáát het over?!

Mijn vriend is net zo. Wanhopig werd hij van al die regels. En extra dankbaar was hij toen ik gewoon een simpel schemaatje voor hem tekende, waarin hij de stappen kon volgen en dan altijd bij de juiste schrijfwijze uitkwam. Geen moeilijke woorden, geen uitleg, geen mitsen en maren. Gewoon de pijltjes volgen. En omdat ik jou net zo graag help als mijn vriend: alsjeblieft! Hier is hij ook voor jou. Echt, vergeet de regels. Volg gewoon het stappenplan en je komt altijd goed uit.

Stappenplan d, t, of dt

Wil je dit handige stappenplan graag op papier? Mail me dan, dan stuur ik ‘m je op!

Kom je er niet uit of heb je geen tijd om zelf het stappenplan te volgen? Stuur mij je tekst, dan controleer ik ‘m.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *