Wat doet een tekstschrijver?

Hoe doet iedereen dat toch, zo’n pakkende website schrijven? Zulke goede blogs verzinnen? Enthousiaste socialmediaposts delen? Ik zal je een geheimpje verklappen. De kans is groot dat ze die teksten helemaal niet zelf geschreven hebben. Ja, dames en heren, er zijn mensen die dat voor je doen! Noem ons tekstschrijver, copywriter of content creator. We bestaan en nemen het schrijfwerk zo voor je over. Handig om je éven te vertellen wanneer je ons in kunt schakelen.

Tekstschrijver, copywriter of content creator?

Misschien wist je wel vaag dat er mensen zijn die schrijven voor anderen, maar dacht je dat we jouw soort tekst precies niet schreven. Ik snap de verwarring. We hebben er namelijk een beetje een potje van gemaakt als het gaat over hoe we onszelf noemen. En dat maakt het nou net niet makkelijker voor jou om te weten wanneer je ons kunt bellen.

Zomaar een greep uit de functietitels die wij onszelf hebben gegeven: copywriters, content creators, journalisten, schrijvers, redacteuren, columnisten, communicatiespecialisten, creatieve schrijvers, online marketeers, ‘gewone’ marketeers, marketingmanagers, ghostwriters, marketingadviseurs, auteurs, SEO-specialisten, communicatiestrategen, contentspecialisten, webredacteuren, socialmedia-experts, schaduwschrijvers, communicatie-adviseurs, communicatieprofessionals, communicatiemanagers, correctors, interviewers en eh, heb ik er nog eentje gemist? Nou ja, zoiets. Verwarrend he?

Hoewel er misschien verschillen zijn in wie wat precies doet, komt het uiteindelijk simpelweg hierop neer: als jij worstelt met je teksten zijn er anderen die het schrijven daarvan voor je over kunnen nemen. De duidelijkste term? Tekstschrijvers.

Wanneer schakel je een tekstschrijver in?

Een tekstschrijver schakel je in als je een vorm van tekst nodig hebt, maar zelf nog geen verjaardagskaart leuk vol weet te schrijven, altijd in de war bent met d’s en t’s, spaties en meer van die ongein, je om 18.00 afvraagt waar je dag gebleven is en je pas de helft van je to-do-lijst hebt afgewerkt, schrijven een lichte kokhalsreflex bij je oproept of je eigenlijk gewoon geen idee hebt hoe je zorgt dat jouw klant zich gezien en gehoord voelt door jouw verhalen.

Wat voor een tekst dat dan precies is, maakt vervolgens eigenlijk geen fluit uit. Het kan een websitetekst zijn, een boek, blog, interview of socialmediabericht. Een mail, nieuwsbrief of klantverhaal. Zelfs een heel tijdschrift, een persoonlijk project, een slogan, jaarverslag of aanbesteding kun je laten schrijven. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een tekstschrijver gespecialiseerd is in precies die vraag die jij hebt. Oh, en je kunt ons ook inschakelen om met je mee te denken over strategie of om alleen even de taalfouten uit je tekst te halen. Hándig. Al zeg ik het zelf.

Behoefte aan een tekstschrijver? Check even of je de juiste te pakken hebt.

Tekstschrijvers werken in de luwte. We maken jouw werk makkelijker zonder met de eer te strijken door onze naam boven de tekst te zetten (ténzij je dat zelf wil). Dat maakt dat je misschien nog even niet doorhad dat we er zijn. Maar we bestaan en werken in stilte aan toegankelijkere, vrolijkere, leukere teksten. Het zou je verbazen hoeveel van de teksten die jij leest geschreven zijn door tekstschrijvers. Oók van je buurman die net zijn eigen website online gezet heeft of die vacaturetekst waar je man op solliciteert.

Dus worstel je met je teksten? Schakel een tekstschrijver in. Daar zijn we voor.

Copywriter tekstschrijver of content creator. Wij schrijven de tekst die jij wilt
Copywriter, tekstschrijver of content creator? Een tekstschrijver schrijft de tekst die jij wil!

Meer lezen over wat ik als tekstschrijver uitspook? Ik heb een nieuwsbrief!

Deze blog verscheen voor het eerst in mei 2019 en werd voor het laatst bijgewerkt in april 2022.