Nagelezen en bijgewerkt op 22-12-2020
Het jaar is doormidden! En dat betekent niet alleen dat het zomer is, het betekent óók dat de omzetbelasting voor het tweede kwartaal weer gedaan moet worden. Haal die mappen maar tevoorschijn, rol je schouders een paar keer goed los en ga er geconcentreerd voor zitten! Klap je laptop open, open je administratie en vervang ‘B.T.W.’ door btw. Want btw schrijf je zonder punten en met kleine letters. Waarom? Dat lees je hier.
Afkortingen: wel of geen punten?
Je gebruikt alleen punten in je afkorting als de afkorting echt schrijftaal is. Zou je iets in het dagelijks leven volledig uitspreken, dan schrijf je een punt tussen de letters. Dus als je t.b.v., n.a.v. of enz. schrijft, schrijf je punten. Je zegt niet zo snel ‘tee bee vee’, ‘en aa vee’ of ‘enz’ in je spreektaal, maar ten behoeve van, naar aanleiding van of enzovoort.
Anders is dat bij btw. Die afkorting is zó ingeburgerd dat veel mensen niet eens meer weten waar de letters voor staan (belasting over de toegevoegde waarde). Is een afkorting standaardtaal geworden en spreek je ‘m ook uit als afkorting, dan laat je de punten weg (cv, vwo, pdf, havo, cao).
Afkortingen: wel of geen hoofdletters?
In principe schrijf je afkortingen gewoon met kleine letters. De enige uitzondering hierop is als je een eigennaam afkort. Een eigennaam is een naam die een specifiek, uniek iets of iemand aanduidt. Het is zo onderscheidend, dat er maar één (of enkele) van voorkomen. Te denken valt aan namen van personen, landen, steden, maar ook bijvoorbeeld wetten, merken of organisaties. Bij afkortingen van eigennamen schrijf je in elk geval de eerste letter met hoofdletter, meerdere of alle letters mag ook: KNMI, PvdA, AIVD, Wmo. Is je afkorting geen eigennaam? Dan schrijf je kleine letters. Btw is dus met kleine letters.
Er zijn meer uitzonderingen voor wanneer je hoofdletters schrijft, bijvoorbeeld bij wetten, ziektes of voor de leesbaarheid. Voor meer uitleg, zie het advies van Onze Taal. .
De btw-aangifte
Nu weten we waarom btw met kleine letters en zonder punten is. Maar hoe zit dat met die aangifte? Afkortingen krijgen in samenstellingen een koppelstreepje tussen de afkorting en het woord waarmee het is samengesteld: Wao-verzekering, NAVO-missie, PvdA-bijeenkomst. Zo ook met btw: dat is waarom we btw-aangifte doen, en niet BTW-aangifte of btw aangifte.
Hoi Jessica,
Leuke vlotte tekst. Echter één klein spelfoutje. In de alinea ‘De btw-aangifte’ staat PvdA-bijeenkomst zonder hoofdletter A geschreven.
En op je contactformulier staat KvK-nummer, dit hoort KVK-nummer te zijn.
Ah, thanks voor je oplettendheid!