Ondernemer worden of niet? Wat ondernemen mij heeft gebracht

Nagelezen en bijgewerkt op: 22-12-2020

“Ik ben niet echt een ondernemer,” zei ik tegen een vriend van mij, toen we het drie jaar geleden hadden over mijn plannen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik kon goed schrijven, cursus geven en zag elke taalfout, maar had nog niet het idee dat ik daar daadwerkelijk mijn geld mee kon verdienen. De gedachte aan netwerkbijeenkomsten, salesgesprekken en het wegvallen van een sociaal vangnet hielden me tegen om de stap te zetten.

Op 9 april 2019 schreef ik me dan toch in bij de Kamer van Koophandel. Nu, een half jaar later, is het tijd om de eerste, voorzichtige balans op te maken: past ondernemen wel of niet bij me? Ik kan je vertellen dat ik netwerken nog steeds spannend vind, dat ik moet werken aan mijn salesvaardigheden en dat het inderdaad spannend is om geen vangnet te hebben (als ik maar genoeg opdrachtgevers blijf krijgen…). Die verwachtingen klopten dus, maar wat ik nooit had verwacht is hoeveel ondernemen me zou brengen! In deze blog deel ik de vier dingen die ik het leukste vind aan ondernemer zijn.  

Ik ben tekstschrijver

Met stip op één staat het feit dat ik kan doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben: zzp’ers aan goede teksten helpen. Het is best spannend om jezelf ineens ‘tekstschrijver’ te noemen. Nu merk ik dat het goed gaat en mijn opdrachtgevers bevestigen dat. En dat voel ik! Ik sta vrolijk op, ben vrolijk aan het werk en ben trots op alles wat ik met mijn schrijfvaardigheden voor anderen kan betekenen. Hoe tof is dat?  

Ondernemer worden: inschrijving KvK Rotterdam

Koers kiezen

Sinds ik voor mezelf werk, bepaal ik mijn eigen tijden, strategieën, beslis ik zelf met wie ik wil werken en op wie ik afstap. Ik hou ervan om mijn eigen ding te kunnen doen. Dat betekent uiteraard niet dat ik volledig mijn eigen gang ga of de hele dag lui op de bank lig. Het betekent wel dat ik eindelijk de ruimte neem om toe te voegen wat ik toe te voegen heb. In loondienst heb ik snel de neiging met de stroom mee te gaan, nu vaar ik volledig mijn eigen koers. En dat is niet alleen beter voor mezelf, maar ook voor mijn klanten!

Creativiteit

Mijn eigen baas zijn heeft ook veel creativiteit in mij los gemaakt. Dat zit ‘m niet alleen in het vinden van de juisten woorden voor een tekst. Als ondernemer is het hele reilen en zeilen van de organisatie voor eigen rekening. En dat betekent dat ik ineens ook socialmediaposts verzin, onderwerpen voor blogs bedenk, met nieuwe manieren op de proppen kom om aan de wereld te laten zien wat ik doe, daar producten voor ontwerp en nadenk over een passende huisstijl. Mijn bureau hangt vol met post-its, overal heb ik blocnotes met aantekeningen en op mijn werkkamer hangen grote vellen met strategieën, blogideeën en ontwikkelmogelijkheden. Die creativiteit is mijn brandstof.

quote creativiteit

Ontwikkeling en zelfvertrouwen

Vind ik netwerken eng? Ja. Vond ik het in eerste instantie spannend om allemaal teksten online te gooien? Ook. Was ik benieuwd of ik in staat zou zijn om een administratie op te zetten en goede belastingaangiftes te kunnen doen? Zeker. Het ondernemen is één groot avontuur en bij letterlijk elke stap die ik zet kom ik uitdagingen tegen. Ik ploeter door elke nieuwe vraag heen (met hulp van anderen, gelukkig! Bedankt, Tim), ga naar informatie-avonden van de Belastingdienst (leuk je daar ontmoet te hebben, Hanadi), en zit op een donderdagavond ineens te pitchen voor 20 mensen van een netwerk waar ik me zojuist bij heb aangesloten (ging best goed toch, ZZPRO?).

Als ondernemer kom ik op allerlei plekken en doe ik allerlei dingen die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken dat ík ze zou doen. Een vrij introverte, verlegen meid die eigenlijk gewoon wil schrijven en niet zo heel commercieel is. Maar het is zó tof om te merken dat ik dat dus ook in me heb. Als ondernemer word je constant uitgedaagd om je te ontwikkelen. Die prikkels krijgen en merken dat ik het kan, geven me energie!

De balans

Ondernemer zijn is ontzettend spannend. Je leeft met een onzeker inkomen, moet telkens maar weer zien of opdrachtgevers komen en blijven, mist soms overleg met collega’s en zal af en toe best onderuit gaan. Maar voor mij weegt dat niet op tegen het feit dat ik geprikkeld word door nieuwe uitdagingen, mijn eigen koers kan bepalen en creatiever bezig ben dan ooit tevoren. Twijfel je of je ook voor jezelf wilt beginnen? Als tekstschrijver of wat anders? Neem gerust contact met me op, ik vertel je graag meer over hoe het mij vergaat en denk graag met je mee!

4 gedachtes over “Ondernemer worden of niet? Wat ondernemen mij heeft gebracht”

 1. ha jessica, ja het was goed je te ontmoeten bij zzpro. vooral je combi v politicologie en tekstsensitiviteit is interessant, vind ik. een mens ruikt een onafhankelijk denker op een kilometer afstand. mensen in loondienst zijn dat, zoals je zelf al aangeeft, niet vaak, zo is ook mijn ervaring. veel succes met je zakelijke activiteiten. èn je trouwen natuurlijk. weet je al met wie?

  1. Hoi Harry, dank voor je reactie! Ik weet met wie ja ;-). Er zijn overigens ook heel veel mensen in loondienst die wél tegen de stroom in zwemmen. Ik heb daar zelf gewoon wat meer moeite mee. Als ondernemer vind ik het veel makkelijker om mijn eigen pad uit te stippelen.

 2. Ha Jessica,
  De pitch op de groentekist bij ZZPRO ging zeker goed! Je bent een aanwinst voor de club en wij van het bestuur zien je graag verschijnen bij de meest uiteenlopende activiteiten.

  Tot snel!

  Bert van Leeuwen

  1. Bedankt, Bert! Goed om te horen! Ik kom ook graag langs bij de meest uiteenlopende activiteiten. (Ik geloof dat ik in elk geval al beloofd heb deel te nemen aan het zeilen…)

Reacties zijn gesloten.