Leren van je opdrachtgevers: webtekst schrijven voor een gelukscoach

Er is een moment in mijn ondernemersbestaan geweest dat ik me realiseerde dat ja zeggen tegen klussen die me niet aan het hart liggen, betekent: nee zeggen tegen klussen waar ik wel direct een blij sprongetje van maak. Dat moment was toen Marianne mij vroeg of ik haar misschien kon helpen met de teksten voor haar website.

Ik zat op dat moment vol met werk (het was het begin van de coronacrisis, dus daar was ik blij mee!)  en had eigenlijk niet veel ruimte voor deze opdracht. Veel van dat werk was min of meer toevallig op mijn pad gekomen. Bij de vraag wat ik zelf eigenlijk leuk vond om te doen had ik nog niet zoveel stilgestaan. Totdat ik die aanvraag kreeg, heel graag aan de slag wilde, maar eigenlijk geen tijd had. Sindsdien realiseer ik me elke keer als ik een aanvraag krijg waar ik niet heel warm van word, dat ik morgen ook zomaar een aanvraag kan krijgen waar ik wél heel blij van word. En dat ik daar dus ruimte voor wil houden in mijn agenda.

Nu denk je misschien: wat een vreemde introductie op het verhaal over een samenwerking. Maar eigenlijk vind ik het heel toepasselijk dat dit besef precies kwam bij de aanvraag van Marianne. Marianne is namelijk gelukscoach. En één van de dingen die ik tijdens onze samenwerking van haar leerde, was dat je zelf aan het roer staat van je leven. Mariannes beste advies voor zichzelf en anderen is dan ook: “Blijf bij jezelf, alleen jij kunt bepalen wat je wilt en hoe je dat gaat doen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw leven.” Het is één van de leukste dingen van mijn vak: in het samenwerken met anderen zelf ook leren! Tijd om wat meer over onze samenwerking te vertellen 😊.

Zelf je webtekst schrijven

Het verhaal van Marianne zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Als je begint met je eigen bedrijf, dan heb je een websitetekst nodig. Veel mensen kiezen er in eerste instantie voor om die zelf te schrijven. Ook Marianne schreef eerst zelf de tekst voor haar praktijk Sanook Gelukscoaching. Toch hield ze het gevoel dat het nog niet uitdroeg wat ze echt wilde. Eén van haar vragen was bijvoorbeeld: is het niet te zweverig? Om gelukscoaches hangt een zweem van zweverigheid, maar Marianne is totaal niet zo. Ze is van het aanpakken, werken met mensen die zelf ook echt aan de slag willen en hen dán begeleiden met hoe ze dat doen: geluk vinden en vasthouden. Marianne: “Mijn kracht is zaken bespreken op een rechtlijnige, niet-zweverige manier. Luisteren naar mijn cliënten en er zo achter komen wie ze zijn en mét hen bepalen welke afslagen we gaan nemen.” Tja, niks zweverigs aan. Alleen: stond het er ook zo op haar website?

Quote Sanook Coaching
Quote Sanook Coaching

Naast het vinden van de juiste toon was Marianne ook op zoek naar de juiste structuur. Waar noem je wat? Wat staat er nu dubbel? Wat is te uitgebreid en kan korter? “Mijn conclusie: ik kan je hulp gebruiken!” schreef ze me. We planden een intakegesprek (wat ik altijd een beetje vind klinken of je bij de dokter langs moet, maar eigenlijk gewoon een gesprek is waarin ik je beter leer kennen) en ontdekten dat we inderdaad een goede match zijn. Marianne: “Aan het intakegesprek heb ik een prettig gevoel overgehouden met het idee: dit komt goed!”

Een webtekst laten schrijven

Ook bij Marianne zag ik wat ik vaker zie bij opdrachtgevers: opluchting als ze eindelijk dat grote struikelblok dat hun websitetekst is hebben overgedragen aan iemand anders. Met alle input van Marianne uit het intakegesprek ging ik aan de slag. Eén van de grootste complimenten die ik kan krijgen is als mensen zichzelf in de tekst herkennen. Ondernemen is persoonlijk, dat weet ik dondersgoed. Het is spannend om zoiets zichtbaars als je website uit handen te geven. Je wilt graag dat die uitdraagt wie jij bent. Gelukkig is dat bij Marianne goed gelukt: “Jessica is een hele goede luisteraar. Hierdoor kan ze heel goed vertalen, op papier zetten wat ik voel, wat mijn verhaal is. Ze heeft duidelijke teksten voor mijn website geschreven , waar het gevoel dat ik heb er heel mooi uitkomt. Haar corrigerend vermogen was heel prettig: dit doe ik, dit laat jij nu even los! Ze is een betrokken onderneemster met een  uitstekend luisterend en vertalend (van gesproken woord naar papier) vermogen.” Woorden om stil van te worden!

“Jessica is een betrokken onderneemster met een  uitstekend luisterend en vertalend (van gesproken woord naar papier) vermogen.”

De boer op

Een goede website is onmisbaar voor ondernemers. Zo gebeurt het me vaak dat mensen juist mij benaderen omdat ze mijn websitetekst zo leuk vinden. En ja, daar ben ik best trots op! Maar nog veel leuker vind ik het als ik anderen diezelfde goede start met hun klanten kan geven. Want uiteindelijk is je website pas het begin. Met je verhaal wil je mensen bereiken, doen waar je echt goed in bent en anderen daarmee helpen. En helpen doet Marianne zeker: “Het leukste aan mijn werk als gelukscoach vind ik als ik zie welke ontwikkeling(en) de mensen die ik begeleid doormaken. De groei en het ontdekken, gaaf! Ik werk het liefst mét mensen. Mensen die willen ontwikkelen, vooruit willen, op zoek zijn naar verrassingen en zich kunnen verwonderen over van alles en nog wat. Dingen (samen) ontdekken. Hoe zit het in elkaar (waarom denk je/ik dit?) en hoe wil je er anders naar kijken?” Hoe fijn is het als je met je website deze mensen kunt bereiken en wat voor ze kunt betekenen?

Het mooie aan Marianne vind ik dat ze in haar leven alles wat ze leert over geluk ook zelf toepast. Haar keuze om gelukscoach te worden is bijvoorbeeld niet per se vanzelfsprekend. Ze werkt hoofdzakelijk als docent bouwkunde in het mbo. Maar wie zelf aan het roer van zijn of haar leven staat, volgt daar ‘gewoon’ een opleiding naast en start een praktijk als gelukscoach: “Officieel ben ik gelukscoach geworden sinds ik de opleiding bij Sonnelveld heb afgerond, in juli 2020. Het delen van geluk en de manier waarop je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk is mij de jaren ervoor al duidelijk geworden. Dit deel ik dus al een paar jaar met de mensen om mij heen (familie, vrienden, collega’s en studenten). En nu dus ook als gelukscoach! Ik bepaal graag mijn eigen richting en doel. Ik hoop dat in de komende jaren verder te mogen uitbouwen!” Met zo’n positieve houding en energie weet ik zeker dat dat Marianne gaat lukken!

 Nieuwsgierig geworden naar het werk van Marianne? Je vindt haar hier: